Huwa San - Strona główna Huwa-San ekologiczna dezynfekcja

Masz pytania? Prosimy o kontakt:
+48 34 363 16 98

drukuj favicon

www.huwasan.pl  /   Przetwórstwo spożywcze

Przetwórstwo spożywcze

Zobacz film: Wykorzystanie Huwa San w przetwórstwie spożywczym
Zobacz film: Preparat Huwa San w GASTRONOMII

przetwórstwo spożywcze - Huwa San TR50

Bardzo istotną kwestią jest to, aby powierzchnie, które mają być zdezynfekowane były dokładnie oczyszczone w celu usunięcia jakichkolwiek widocznych śladów zanieczyszczeń organicznych przed zastosowaniem Huwa-San TR50. Zaletą stosowania Huwa-San TR50 jako alternatywy dla konwencjonalnych środków dezynfekujących jest to, że Huwa-San TR50 nie pozostawia toksycznych osadów. Podczas, gdy konwencjonalne dezynfektanty, bazujące na chlorze lub poczwórnym amonie, generalnie należy spłukać, Huwa-San TR50 HUWA nie musi być spłukany, jako, że pozostawia mikrobiologiczny płaszcz, który będzie ochraniać powierzchnie przed ponownym zakażeniem przez godziny/dni bądź do momentu wysuszenia się powierzchni, kiedy i tak jest ona mniej podatna na zakażenie mikrobami.

Huwa-San TR50 należy aplikować przy użyciu spryskiwacza ręcznego bądź sprzętu o wysokim ciśnieniu na powierzchnie maszynerii, pasów podawczych, stołów, sprzętu, ścian, podłóg itd. Przeciętne stężenie użytkowe to roztwór 0,5-1,0%.

Obszary, w których Huwa-San TR50 może być stosowany w wodzie procesowej to:

  • Produkcja napojów gazowanych.
  • Produkcja soków owocowych.
  • Browary
  • Woda procesowa w fabrykach konserw
  • Systemy oczyszczania CIP
  • Ścieki procesowe i woda obiegowa
  • Ryby i skorupiaki
  • Woda do chłodzenia drobiu
  • Systemy wody do odparowania
  • Pakowanie mięsa

Są to tylko wybrane obszary stosowania Huwa-San TR50, gdyż jest on efektywnym, bezpiecznym i mile widzianym środkiem dezynfekującym w każdym obszarze, gdzie wykorzystuje się wodę procesową do przygotowywania lub dodawania do żywności i napojów. Zasadniczo, tam gdzie używa się chloru lub nieoksydujących środków dezynfekujących w przemyśle żywnościowym, tam można użyć Huwa-San TR50, który zapewni bardzo efektywną kosztowo dezynfekcję.

Używając Huwa-San TR50 otrzymuje się następujące korzyści:

  • Huwa-San TR50 będący selektywnym utleniaczem nie reaguje z tak wieloma związkami jak chlor.
  • Huwa-San TR50 kontroluje mikroorganizmy przy stężeniu pomiędzy 5 a 15 mg/l.
  • Problemy z zapachem nie istnieją.
  • Nie powoduje smaku, ani zapachu, które wiążą się z zastosowaniem produktu.
  • W związku z bardziej efektywną dezynfekcją, można wykorzystać ponownie większe ilości  wody.
  • W zalecanych dawkach Huwa-San TR50 prawie nie powoduje korozji metali i absolutnie nie wpływa na jakość stali nierdzewnej.
  • Nie ma możliwości, aby mikroorganizmy uodporniły się na Huwa-San TR50
  • Huwa-San TR50 nie tworzy żadnych szkodliwych, ani toksycznych produktów czy produktów ubocznych, gdyż rozpada się na wodę i tlen. Jest bezpieczny dla ludzi i środowiska.
  • Pozostaje efektywny w zakresie pH 2-9, w zakresie temperatur 0oC do 95oC.  Oznacza to, że nie trzeba już wykonywać żmudnych i kosztownych dopasowań pH i temperatury aby zapewnić odpowiednie rezultaty dezynfekcji.

Porównanie z innymi środkami

Charakterystyka środka dezynfekującego

Huwa-San

Chlor

Brom

Dwutlenek chloru

QUATS (związki poczwórnego amonu)

Nadtlenek wodoru

Efektywność długotrwała

Bardzo długa praktycznie niezależna od temperatury

Krótka do długiej w zależności od temperatury

Krótka do długiej w zależności od temperatury

Krótka do długiej w zależności od temperatury

Krótka do długiej w zależności od temperatury

Nie

Efekt algobójczy

Tak

Tak

Tak

Tak

Nie

Trochę

Efekt grzybobójczy

Tak

Tak

Tak

Tak

Nie

Trochę

Wrażliwość na światło

Praktycznie żadna

Efektywność maleje ze wzrostem temperatury

Efektywność maleje ze wzrostem temperatury

Wrażliwy

Nie

Tak

Efekt zależnie od pH wody

Nie

Tak

Tak

Tak

Nie

Nie

Zmiana smaku wody

Nie

Tak

Tak

Tak

Tak

Nie

Tworzenie się zapachu

Nie

Tak

Tak

Tak

Tak

Nie

Odpady chemiczne w wodzie ściekowej

Nie

Tak, trzeba neutralizować

Tak, trzeba neutralizować

Tak, trzeba neutralizować

Tak

Nie

Czas potrzebny na zabicie bakterii

Przeciętny

Krótki do przeciętny

Krótki do przeciętny

Krótki do przeciętny

Krótki (wysokie temperatury) Długi (niskie temperatury)

Długi

Zredukowany efekt w obecności elementów organicznych

Tak

Tak

Tak

Tak

Nie

Tak

Trwałość działania wobec wzrostu grzybów i alg

Tak

Ograniczony

Ograniczony

Przeciętny

Tak

Nie

Reakcje chemiczne z innymi elementami

Nie

Tak

Tak

Tak

Tak

Tak

Toksyczność zalecanej dawki

Nie

Tak

Tak

Tak

Tak

Nie

Ryzyko przy przedawkowaniu

Nie

Tak

Tak

Tak

Tak

Nie

Tworzenie się piany

Nie

Nie

Nie

Nie

Tak

Nie

Charakterystyka spłukiwania

Dobra

Dobra

Dobra

Dobra

Zła

Dobra

Wielkość dawki

Mała / niska / przeciętna

Niska

Niska

Niska

Przeciętna

Wysoka

Łatwość pomiaru

Dobra

Dobra

Przeciętna

Przeciętna

Słaba

Dobra

Stabilność długoterminowa

Dobra

Dobra do słabej zależnie od użytego związku chemicznego

Jak chlor

Słaba

Dobra

Dobra

Termin ważności

Znakomity

Jak wyżej

Jak wyżej

Nie można magazynować

Przeciętny

Krótki

Łatwość dozowania

Wymaga pompy dozującej z głowicą odgazow.

Konwencjonalne dozowanie

Brominator konwencjonalne dozowanie

Wymaga systemu niestandardowego lub generatora

Konwencjonalny system wymaga pompy dozującej z głowicą odgazow.

Huwa San TR 50 dla przetwórstwa spożywczego

zobacz referencjehuwa sanzłóż zamówieniehuwa sanmasz pytania?


Zobacz film: Wykorzystanie Huwa San w gospodarstwie domowym
do pobrania: Karta charakterystyki
do pobrania: Spektrum działania preparatu

do pobrania: Zastosowanie w gastronomii
do pobrania: Zastosowanie w przemyśle cukiernicznym
do pobrania: Zastosowanie w przetwórstwie owocowo-warzywnym
do pobrania: decyzja Ministra Zdrowia                             do pobrania: załącznik do decyzji